· 

Couture kellékek- Felszerelés, ami a magas szabászathoz nélkülözhetetlen

A magas szintű varrás magas szintű figyelmet követel, ahol minden egyes mozdulatnak  jelentősége van a darab elkészítésének az elejétől a végéig.

A helyes technikák elsajátításain kívül a siker sokszor a megfelelő eszközök használatán is múlik. Ebben a bejegyzésben megnézünk néhányat, amire szükséged lehet egy szépen elkészített darabhoz. 

 

A listát hosszasan lehetne sorolni, így ha van olyan eszköz ami számodra bevált, kommentben oszd meg a nevét.

 

1. Férccérna és a tű

A magas szabászat egyik alapköve a fércelés. A szabásvonalak jelölése és a darab kézzel készült összeállítása a próbára meghatározó része a varrásnak.

A lehetőségek között természetesen a géppel készült fércelés is szóba jöhet, viszont bontáskor fennáll a veszély, hogy az anyag sérül a cérna bontásakor. 

A lágy pamut férccérnánál ez nem fordul elő, ugyanis szálai lazán vannak sodorva, így könnyen szakad. Vastagabb a hagyományos poliészter cérnánál amihez egy nagyobb fejű vékony , de hosszú tűre lesz szükséged, hogy hosszabb öltéseket tudj varrni.

 

2. Ollók 

Minél többet varrsz, annál több olló fog megfordulni a kezeid között.  Egy valóságos olló parkot lehet kialakítani az évek során, de ami a kezdeteknél az alapfelszerelés részét képzi az :

Hegyes végű kisolló:  Ezt általában sarkok bevágásához, szálak tisztításához és varrásszélességek rövidítéséhez a legalkalmasabb, de a gomblyukak kivágásához is alkalmazzák. A 13 cm hosszú olló kiválóan alkalmas ezen feladatok elvégzésére.

 

Szabáshoz nagyobb verziót válassz. Vásárláskor bizonyosodj meg, hogy a fogása kényelmes és nem töri az ujjaidat. A szabás hosszú folyamat és egy kényelmes olló sok vízhólyagtól véd meg. Erre a folyamatra egy  21cm-es olló megfelelő lehet.

 

Papír vágó olló: ez lehet egy régebbi szabóolló, ami elvesztette az élét vagy meglazult. Csakis a papírok szabásához használd. 

 3. Jelölő Kréta Toll

         A kréta toll a hagyományos szabókréta egy változata, amivel  precíz és vékony vonalakat lehet jelölni. A fogaskerék fej finoman hordja az anyagra a krétaport, amely beszivárogva a szálak közé. Kisebb hátránya ,hogy egy idő után a vékony fogaskerék veszít éléből és nem gördül könnyedén az anyagon. Vékony anyagokon ezért óvatosan érdemes használni.

4. Jelölő ceruzák

Ezek az eszközök a rotring ceruza elvére épülve úgy működnek, akár csak egy hagyományos rotring ceruza. Utántöltő belek vásárlásával sokáig társunk lehet. Nagyon hasznos például patchwork munkák esetén, ahol karton anyagokkal dolgoznak. Gyapjú és egyéb ruhaszöveteken viszont kevésbé alkalmazható.

 

5. Vasalópárna

A vasalódeszka és a gőzölős vasaló kiegészítőjeként a jól végzett munka érdekében szükséged lesz egy íves felületű vasalópánára, amivel az oldalvarrások íveit illetve a szűkítőket lehet a tökéletességre fejleszteni. Hiába a pontosan megvarrt szűkítő; ha nincs precízen levasalva, az eredmény amatőr hatást fog kelteni.

6. Varrótű

A kézzel varrás a magas szabászat elkerülhetetlen része ezért ezt csak a legjobb minőségű tűkkel érdemes elvégezni. Vásárláskor válassz olyat, ami elég hegyes és erős ahhoz, hogy ne sértse az anyagot és hogy ne ferdüljön el a kezed melegétől.

Minél vékonyabb a tű, annál kisebb a  tű feje is. Viszont megéri gyakorolni a befűzést. Ha egyszer megtalálod a tökéletes méretet, az összes többi tű nagynak és vastagnak fognak érződni.

 

7. Vékony és hegyes gombostűk

A gombostűknek elég erősnek kell lenniük ahhoz hogy több rétegen könnyedén át tudjanak hatolni. A vékonyság a második olyan tulajdonság ami nem elhanyagolható. Ha vastag gombostűt választasz hatalmas lyuk fog tátongani a szöveten, miután eltávolítod az anyagból.

Léteznek üveg fejjel rendelkező gombostűk, amiket könnyű az anyagba nyomni a kerek fejnek köszönhetően. A csipkék felületein is tökéletesen megmaradnak és vasaláskor az üveg fejnek köszönhetően nem olvadnak meg.

Gombostűidet tárold tűpárnában, ahol nem vesznek el.

8. Méhviasz

A kézzel készült gomblyuk egyik elengedhetetlen kiegészítője a méhviasz. Ehhez a feladathoz át kell húzni néhányszor a cérnát a viaszon, majd fel kell melegíteni vasalóval, hogy a viasz beszívódhasson a szálak közé ezzel elnehezítve és erősítve azt.  Nehezebb cérnával sokkal könnyebb hímezni a gomblyukat, így az nem fog csomósodni varrás során és a szakadás is ritkább.

Write a comment

Comments: 0